HRVATSKI NA MATURI

3.98  (29.99 kn)

Ovaj je priručnik prošireno i bitno dopunjeno izdanje priručnika Hrvatski na maturi objavljenoga 2014. godine. Sastoji se od triju cjelina.

Prva je cjelina ovoga priručnika nastala iz praktične potrebe da se učenicima i profesorima da jasan i jednostavan pregled jezičnih znanja potrebnih za pisanje školskoga eseja na državnoj maturi te da se nastavnicima koji ocjenjuju testove državne mature da pregled pravila koja ulaze u okvire osnovne pismenosti kojom učenik mora ovladati do kraja srednjoškolskoga školovanja i tako postigne što ujednačenije ocjenjivanje jezične točnosti eseja. Svojim ustrojstvom ona slijedi parametre prema kojima se oblikuje ocjena iz eseja te je podijeljena na poglavlja Pravopis, Morfologija, Sintaksa i Leksik.

U drugoj se cjelini nalazi kratak pregled definicija i znanja potrebnih za uspješno polaganje ispita iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi, a u trećoj zadatci za provjeru znanja. Iz šest se područja (pravopis, fonologija, morfologija, sintaksa, leksikologija i povijest jezika) donosi po 30 oglednih zadataka, a ispod zadatka nalazi se točan odgovor te objašnjenje koje uključuje i komentar svih primjera navedenih u zadatku. Iz šestoga se područja, povijesti jezika, po istome modelu donosi 15 zadatka. Na kraju se donosi test koji ima 25 zadataka i koji je strukturiran kao test iz jezika na državnoj maturi.

Tablični prikazi u ovoj praktičnoj knjižici jasni su i pregledni. Izbor primjera proizlazi iz školske prakse i iz svakodnevne uporabe.

ID broj: 7891
Barcode 9789537967277

Uvez: meki
Dim: 15 x 21cm
Broj str.: 176
Izdavač: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje