Povijest grada Zagreba 1

39.82  (300.02 kn)

Povijest grada Zagreba u dvije knjige prvo je historiografsko djelo koje zagrebačku povijest obuhvaća u njenoj potpunosti, od prethistorije kad niču prva naselja, pa sve do početaka 21. stoljeća.

Prva knjiga Povijesti grada Zagreba prati nastajanje i razvoj grada od početaka do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine.

Druga knjiga Povijesti grada Zagreba posvećena je 20. i počecima 21. stoljeća.

Ranija razdoblja zagrebačke povijesti, obrađena u prvoj knjizi, najvećim su dijelom priča o dva susjedna i nevelika brijega na kojima su u ranom srednjem vijeku izrasla dva odvojena mala naselja – Kaptol i Gradec (Grič) – između kojih su dugo trajale napetosti, koje su ponekad prerastale u neposredne sukobe i krvave obračune, s dugotrajnim štetama za obje strane. Tek kad su oba naselja sa svojih obronaka počela silaziti u ravnicu prema Savi, životne su potrebe nalagale sporazumijevanje i suradnju i polako se formirao jedan grad, pa je ban Jelačić 1850. naredio spajanje razdvojenih gradskih vlasti pod zajedničku upravu. Time su postavljeni temelji modernizaciji i europeizaciji glavnog hrvatskog grada.
U ovom znanstveno fundiranom i zanimljivo pisanom štivu, obogaćenom s više od 320 ilustracija, kontinuirano se prate društveni i politički događaji u gradu Zagrebu, konstitucija i djelovanje gradske uprave, urbanistički i komunalni razvoj, stanje zdravstva, prosvjeta i kultura, ali i nevolje koje su često pogađale grad (epidemije, požari, potresi), a posebna pažnja posvećena je prikazima svakodnevnog života.
Autori su znanstvenici i znanstvenice s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog instituta za povijest i Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža”:
dr. sc. Hrvoje Gračanin, dr. sc. Zrinka Nikolić Jakus, dr. sc. Borislav Grgin, dr. sc. Nataša Štefanec, dr. sc. Hrvoje Petrić, dr. sc. Drago Roksandić, dr. sc. Krešimir Regan, dr. sc. Željko Holjevac, dr. sc. Zoran Grijak, dr. sc. Ivo Goldstein.

Format: 210×285 mm, 460 str., tvrdi uvez

Dodatne informacije

Autor

Skupina autora

Izdavač

Znanje

Broj Stranica

460

Dimenzije

210×285

Uvez

tvrdi uvez

Jezik

Hrvatski

ISBN

9789533250205