Trebate pomoć? Nazovite: +385 1 6570 408 begen@zg.t-com.hr
Akcija!!
NAJLJEPŠE OPERE – La Boheme

NAJLJEPŠE OPERE – La Boheme

19.90 kn 10.00 kn

Opis

ID broj: 0789
Barcode 9789537770518

Knjižica + CD
Format: 10 x 10cm
Br.str.: 60
Autor : Giacomo Puccini
Zbor i orkestar Teatro alla Scala
Dirigent: Carlos Kleiber
Glavne uloge: Luciano Pavarotti, Ileana Cotrubas, Piero Cappuccilli

Naslov ne smije zavarati: posrijedi jest boemština, a s njome boemi, umjetnici o kojima je pripovijedao Henri Murger u svojim Prizorima iz boemskog života, odakle se pojam boematine prosuo po svijetu – ali drama koja se nazire ispod njihova naizgled lepršava i lakomislena, a zapravo napornog života, istinska je i univerzalna.

“La boheme” je praizvedena u torinskome Teatru Regiu u veljači 1896. Tri tjedna kasnije, opera je premijerno izvedena u TeatruArgentinau Rimu, nakon čega slijede inscenacije u opernim teatrima u Napulju, pa u Palermu. Ubrzi je osvojila i publiku u Comedy Theatreu u Manchesteru, kao i onu u londonskom Covent Gardenu 22. listopada. Nakon togaprelazi ocean i doživljava ovacije u Los Angeles Theatreu i Metropolitan Operi u New Yorku. Od tada postaje i nikada ne prestaje biti veliki klasik opere.

Ovaj snimak La boheme ovjekovječio je jedan od zvjezdanih trenutaka te Puccinijeve opere: onaj u milanskoj Scali 1979., kada je navedena postava ostavila neizbrisiv trag u povijesti opere.